Bend za Vjenčanje

Glazbeni duo Step by Step svira dugi niz godina i stekli smo ogromno iskustvo upravo na svečanostima vjenčanja. Poznati su nam svi problemi vezani uz organizaciju vjenčanja i mogući scenariji koji se mogu odvijati tijekom svadbene večere. Odabir odgovarajuće muzike je prvi preduvjet da bi vjenčanje prošlo upravo onako kako ste ga zamislili.

Predlažemo da na ovim stranicama pogledate ponudu našeg benda i bit će nam zadovoljstvo ako nas kontaktirate.


Kako odabrati bend za vjenčanje

Na prvi pogled se možda čini da je lako odabrati bend za vjenčanje. Tako izgleda sve do onog trenutka dok se ne krene u potragu. Mladenka želi sastav bez pjevačice, mladenac svojim frendovima želi pokazati kak' se praši rock na svadbi, roditelji žele čuti pjesmicu iz svoje mladosti, a djed unaprijed zna da će sve treštati od tog ludog sastava. Teško je uskladiti želje i odabrati bend koji će zadovoljiti ukuse baš svakog uzvanika na proslavi. Poznat nam je ovaj problem i zbog toga naš sastav uvijek pokušava svirati repertoar koji će zadovoljiti većinu gostiju. Iskustvo muzičara i njihova sposobnost da osjete na što ljudi dobro reagiraju je presudno u stvaranju dobre atmosfere. Zato kod izbora benda za vjenčanje ne smijete pristupati kao kad radite playlistu za slušanje glazbe uz popodnevnu kavicu. U tekstu koji slijedi opisati ćemo kako to izgleda iz perspektive muzičara i sigurni smo da će neki detalji biti od koristi kada jednog dana krenete u potragu za glazbenim sastavom koji će uljepšati Vaš najvažniji dan u životu.

1. Koliko članova ima bend i kakvu glazbu izvodi?

Prije nego li krenete raditi popis potencijalnih bendova, napravite grubu selekciju. Krenite od vrste glazbe koju želite slušati na vjenčanju. Razmislite na što bi gosti najbolje reagirali, to uskladite s Vašim željama (idealno je kad se ovo dvoje podudara) i na dobrom ste putu da grubo ne pogriješite pri odabiru. Kod prvog kontakta s vođom sastava najčešće ćete čuti – mi sviramo sve. Nemojte to uzimati baš zdravo za gotovo. Svatko od nas muzičara ima svoj stil i favorite koji mu "idu najbolje". Birajte bend koji najčešće izvodi upravo onaj repertoar kojeg vi preferirate. Koliko muzičara će biti u glazbenom sastavu koji bi odgovarao Vašim potrebama? Ako planirate pozvati 250 ljudi, tada vam vjerojatno neće odgovarati duo. Isto je tako nepotrebno angažirati kvintet ako ćete imati 50-tak uzvanika. Naravno da ne postoji formula koja će odrediti koliko treba muzičara za određeni broj gostiju, ali ako ste u dilemi držite se pravila - bolje je imati iskusan i uigran duo ili trio nego šesteročlani bend iz susjedstva koji iza sebe ima pet proba i jednu svirku u godini dana.

Recimo da ste se odlučili za kvartet koji svira domaći repertoar s naglaskom na pop-rock. Prvi i najvažniji korak je napravljen pa možemo nastaviti s "virtualnom" potragom.


2. Izrada popisa bendova za vjenčanje?

Slijedi sastavljanje liste potencijalnih kandidata. Na prvo mjesto bih stavio preporuke prijatelja i rodbine, pogotovo onih koji su nedavno imali vjenčanje. Njihova iskustva i savjeti mogu biti od velike koristi. Sajmovi vjenčanja su postali sve češći oblik promocije i sve je više bendova koji su tamo prisutni. Ipak, nemojte zanemariti činjenicu da su ovakve prezentacije povezane sa znatnim troškom i da je ponekad upitna isplativost, pogotovo ako se radi o bendu s manje članova kao što je naš duo . Na sreću, internet je mjesto gdje se može jednostavno, jeftino i kvalitetno prezentirati što se svira i kako to zvuči. Zato ćete na netu zasigurno potrošiti dosta vremena. Posjetite razne forume i portale vjenčanja, a možete jednostavno googlati pojam "bend za vjenčanja" i pronaći ćete korisne (nažalost i beskorisne) informacije o svemu što se odnosi na vjenčanja pa tako i o ponudi glazbe. Kaže stara narodna izreka, od malog izbora jedino može biti lošija prevelika ponuda. Pažljivo proučite materijal, odvagnite nebitne stvari i jeftinu reklamu i ubrzo će Vam se stvoriti gruba slika o ponudi bendova za Vašu svečanost.

Radite zabilješke i lagano stvarajte popis bendova koji ulaze u uži izbor. Kada dostignete troznamenkastu brojku (šalim se, naravno) mislim da ste spremni za sljedeći korak. Idemo u ozbiljan posao fine selekcije odabranih kandidata.


3. Usporedba odabranih bendova i prva selekcija

Ova faza potrage biti će kombinacija slušanja kako bend svira, tj. kakav je na bini i u komunikaciji s gostima. Pregledavanjem video spotova na YouTubu djelomično možete napraviti selekciju i poslušati kako bend izvodi repertoar. Obavezno uzmite u obzir da je zvuk mnogo lošiji nego u stvarnosti i nemojte olako odbaciti kandidata koji vam se dopada ali "nekako zvuči loše". Ono što možete čuti je kvaliteta vokala i način izvođenja pjesama. Četveročlani bend gdje svatko od glazbenika može pjevati prvi glas je u velikoj prednosti nad onim gdje pjeva samo jedan član. Ženski vokal u bendu je uvijek dobrodošao, prvenstveno zbog raznolikosti repertoara.

Osobno se ne bih oslonio na one Yoututbe kanale gdje se glazbeni sastav prezentira tako daje video složen samo kao prikaz fotografija, a u pozadini svira audio zapis. Tada ne možete biti sigurni u kojoj postavi bend svira i da li je audio snimka autentična. Sličan slučaj je i s preslušavanjem audio snimaka na web stranicama. Zato je najbolje imati video materijal snimljen u živo gdje se vidi postava benda i njihov nastup na pozornici.

Recimo da ste sad odabrali favorite koji su ušli u uži izbor. Krećemo u završnicu potrage.


4. Kontakt i provjera slobodnog termina

Potrebno je kontaktirati potencijalne bendove i provjeriti da li su slobodni za datum Vašeg vjenčanja. Ako šaljete upite na mail nemojte se razočarati, od nekih nikada nećete dobiti odgovor. Nakon kontakta obavezno dogovorite kratki sastanak uz neku kavicu. Tako ćete iz prve ruke čuti što misle o naručivanju pjesama, dužini pauza ili načinu na koji će tijekom vjenčanja komunicirati s gostima. Nemojte se zamarati da nakon ovakvog razgovora morate angažirati upravo njih. Sve je to dio posla, a pravilo ponude i potražnje vrijedi i ovdje.

Dobro je saznati koliko dugo bend svira u istoj postavi i da li ima reference. Te informacije je lako provjeriti, a daju Vam sigurnost da se na vjenčanju neće pojaviti izmijenjena postava gdje je samo bubnjar isti kao i prije. Pitate se, kako to provjeriti? Dovoljno je pogledati fotografije na web stranici i odmah ćete vidjeti da li je ista postava benda svirala prije sedam godina na dočeku Nove u nekom ekskluzivnom hotelu. Kvalitetne reference su uobičajene u svrhu vlastite promocije.

Recimo da ste suzili izbor na dva-tri benda i jedino preostaje odabrati najboljeg. Mislim da sada više ne možete pogriješiti i konačni odabir prepuštam Vašoj intuiciji.

Da li smo nešto propustili?

Ipak, još nešto nedostaje da bi priča bila cjelovita. Koliko će Vas koštati bend za vjenčanje? Namjerno sam ovu najbitniju sitnicu ostavio za kraj i nisam je izostavio samo zbog one narodne, šećer na kraju. Razlozi su nešto drugačiji i neću Vas sada gnjaviti zašto je tako. Pređimo na bit stvari. Cijena benda za vjenčanje prije svega ovisi o tome koliko sastav ima članova. Ovo je vrlo jednostavna matematika i stvar je potpuno logična. Računajte koliko bend košta po članu. Cijena ovisi i o tome da li sviraju popodnevnu pratnju, da li je vjenčanje petkom ili subotom (u zadnje vrijeme ovo postaje sve manje bitno), da li je termin vjenčanja u sezoni ili van nje. Naravno, i bukiranost benda te iskustvo muzičara koji u njemu sviraju utječe na to koliko će koštati njihova svirka. Dobro uigrani peteročlani bend sa sviranjem pratnje i u terminu neposredno nakon Korizme može imati cijenu i do 2 000 eura. Ovdje ne ubrajam zvijezde s estrade koji prakticiraju svirati na vjenčanjima. Njihova cijena je ipak nešto drugačija.

Ako na vjenčanju želite imati živu glazbu, a cijena velikog benda Vam je previsoka, idealna opcija je naš duo Step by Step. Pogledajte ovu web stranicu, poslušajte naš nastup na Youtube kanalu i nazovite nas bez obaveze. Nadamo se ćemo biti slobodni za vaš datum, a za cijenu ćemo se već lako dogovoriti.