Sam Svoj Majstor

Bass woofer - samogradnja


S obzirom da imam malo iskustva sa stolarijom, dosada sam nešto sam načuo o akustici, a volim piknuti svugdje svoj nosić, odluku nije bilo teško donijeti. Bit će to 100 litarski bas binovi s P.Audio zvučnicima i pasivnom skretnicom na 150 Hz (6db). Za izračun volumena i dimenzija kutija koristio sam vrlo zgodan freeware programčić WinIsd. Zvučnici C15-600EL su kupljeni u P.Audio trgovini, a za opremu kutija (kutnici, nožice, platno, mrežica...) obišao sam Dobar zvuk i RCF centar. Drvo je kupljeno u Furniru.

Možda će netko "stručan" reći da je 100 litara malo za dobar bas (Drele bi mislio na bačvu, a ja mislim na zvučnu kutiju). Možda je u pravu, ali mora biti svjestan da se ovdje ipak radi o kompromisu između volumena mog gepeka, istrošenosti mojih diskova (ne na autu, već u kralježnici ) i količine sub frekvencija koje očekujemo na gaži.

1. Spajanje stranica

Male stege za "sitne pare" su od velike pomoći za početak spajanja stranica.

Kad su tri komada na hrpi onda ide nešto lakše (osim ako vam daske nisu ispilili za par milimetara manje kao meni na primjer...grrrr)

Ako sve ide glatko ovako bi trebalo izgledati za par sati rada. Ovako izgleda kostur kutija.

Slijedi postavljanje ruba za prednju ploču. Unutarnje kutne lajsne nisu neophodne. Njih postavljaju oni s viškom živaca i vremena.

2. Izrada prednje ploče

Na prednjici prvo nacrtamo otvor za zvučnik i vent. Glodalica će poslužiti za precizno "vađenje" kruga. Ovo nije neophodno, ali zvučnik će bolje prijanjati na prednju ploču i posao izgleda urednije.

Obrub se može napraviti do kraja s glodalicom. Ja sam uzeo ubodnu pilu i dovršio posao. Ostao je "zub" u koji se smješta zvučnik.

Prednja ploča dobiva pravi izgled tek kada se izrežu još dva otvora za ventove. Kasnije idu rupe za vijke koji drže zvučnik. Primjećujete da nemam adekvatni stol za rad, no dobro posluže i već gotovi kosturi kutija.

Da vidimo kako izgleda? Još nedostaju neke "sitnice", ali onak u globalu je OK. Kutnik na lijevom gornjem "čošku" je stavljen kao dekoracija. Potrebno je zaobliti kuteve kutije kako bi kutnik dobro "sjeo". Za to je vrlo praktično koristiti glodalicu s posebnim alatom.

3. Završni radovi s drvetom

Napravimo otvor za držač gornje kutije. Dobro je istokariti dosjed držača da bolje sjedne i tada ne strši iznad površine.
Pozicija otvora nije slučajna. Postoje izračuni gdje postaviti gornju kutiju (driver) u odnosu na donji zvučnik. To smo ovog puta napravili "odokativno", matematiku smo ostavili za Juru :-)

I otvor za ručke treba dobro proračunati. Ne, nije smiješno! Jese li kad nosili box čije ručke nisu u balansu kutije? Ako niste, odite kod Jure. Njegove su gotovo sve takve, pa onda probajte što je muka :-)
Kad kutije nosi jedan čovjek (a ja ih uvijek nosim sam) onda su praktičnije ovakve plastične ručke.

Na stražnjoj strani se nalazi otvor za pločicu s konektorima. Kod ovog otvora Jura nikad ne pogriješi. Pitate se zašto? Pa zato što uopće nije bitno gdje se nalazi :-)

Postavljanje poprečne prečke ima svrhu umirivanja zvučne kutije. Treba pripaziti da ne smeta zvučniku. Malo "pituranja" po dijelovima gdje se vidi drvo. Ako ni zbog čega, onda zbog estetike.

Malo boje na prednje ploče jer se one vide ispod mrežice. Prije ovoga dobro je izbušiti rupe za vijke zvučnika.

Opet mali pogled na cjelokupan izgled. Prljav dio posla je gotov. Sada preostaje tapeciranje, postavljanje "đinđi", zvučnika i to je to.

2. Tapeciranje i završna šminka

Selimo se u čišće prostore. Tapeciranje je posao za koji treba imati dosta prakse. Iako se greške mogu popraviti preporučio bih početnicima da zatraže savijet. Treba paziti na količinu ljepila, ne smije ga biti previše da ne "probije" kroz platno.

Spojeve sa stražnje strane treba precizno rezati. Oštar skalper, ravna letva i mirna ruka.

Zvučnik i ventovi su na ploči. Malo silikona oko spoja plastike venta s drvetom.

Unutar boxa je smještena skretnica. Namotaji bakrene žice 1,5 mm rade rez oko 150Hz. Vodovi idu do pločice na kojoj je preklopnikom moguće birati dva načina rada kutije. S namotajem, kad se radi u pasivi i bez namotaja ako se koristi vanjska aktivna skretnica.

Posao je pri kraju. Postavljene su ručke, nogice, kutnici, nosač gornje kutije, pločica, skretnica i prednja ploča. Još je preostala zaštitna mreža. Na "spigani" rub postavljam gumeni "dihtung" kako ne bi došlo do "brenčanja" metala o ploču ( o lijepi naš hrvatski ). Za ovo sam upotrebio izolaciju starog pobudnog kabla.

Korak po korak i na cilju smo. Sada ih samo treba probati da li rade ?